De Prijs van Perfectie

De impact van perfectionisme op je loopbaan

Uren en uren werkte ze al aan die presentatie. Een presentatie waarvan ze aanvankelijk dacht: die is bijna klaar, ga ik gauw even afwerken. Om dan enkele uren later er nog steeds aan bezig te zijn.
Nog een aanpassinkje hier, een foutje verbeteren daar, en die ene afbeelding toch nog een tikkeltje naar rechts verplaatsen.


Uiteindelijk klapte ze uitgeput haar laptop dicht en zag ze hoe laat het ondertussen al was.
Het diepe gevoel van voldoening ontbrak, want ze wist nu al wat die presentatie nog beter had kunnen maken. Maar daarvoor was nu geen tijd meer. Want zoals gewoonlijk was ze hier weer veel te laat aan begonnen.


Eigenlijk wil ze heel graag iets anders gaan doen. Ze droomt van een carrièreswitch. Maar dat heeft ze al helemaal geanalyseerd en dat wordt niks. Met die droomjob zou ze amper iets verdienen, daar ging ze het niet mee redden. Dus begon ze er niet eens aan. Had toch geen zin.


Inzicht in de onderliggende redenen van je perfectionisme


Als jij je in bovenstaande herkent, is de kans groot dat je last hebt van perfectionisme.


Perfectionisme is meer dan alleen maar streven naar perfectie.

Het is een complex psychologisch gedragspatroon dat vaak diepgeworteld zit in je onderbewuste.

Dit gedrag vindt zijn oorsprong vaak al in de kindertijd en blijft zich gedurende je leven verder ontwikkelen.

Het ontstaat als een reactie op de (herhaaldelijke) boodschap niet goed genoeg te zijn of niet oké te zijn zoals je bent. Vermits je dit als kind niet kan dragen - je bent op dat moment immers volledig afhankelijk van volwassenen om te overleven - creëer je onbewust een strategie om hier mee om te gaan.

En een strategie die je met succes hebt toegepast om te overleven, wordt een standaard handelswijze. We zijn namelijk gewoontedieren.

Je gaat je aanpassen aan je omgeving en sociaal aanvaardbaar gedrag vertonen om toch maar graag gezien te worden door anderen. Je leert hoe je je best kan gedragen in pijnlijke, moeilijke of onplezierige situaties of situaties die onveilig voelen. Zo wordt het een overlevingsmechanisme waardoor jij het gevoel hebt steeds met een masker op te lopen.


Negatieve gevolgen van perfectionisme in je volwassen leven


Als kind helpt  dit gedrag je dus te overleven. En ook als volwassene kan perfectionisme je aanvankelijk helpen om heel wat succesvolle resultaten en prestaties te bereiken. Denk aan het  behalen van diploma’s, verwerven van prestigieuze jobs, geld, status en aanzien.

 

Aan de buitenkant kan het er dus helemaal ‘perfect’ uit zien. Perfectionisten hebben een groot doorzettingsvermogen, veel oog voor detail, een sterke verantwoordelijkheidszin die maakt dat wat ze doen, ze ook echt goed willen doen.

Ze lijken de ideale werknemer.

Alleen gebeurt dit alles vanuit het rationele, vanuit het denken. Het voelen, de intuïtie en creativiteit komen weinig of helemaal niet aan bod.

Hierdoor kan dit patroon uiteindelijk tegen je gaan werken. Want eerder dan van de successen te kunnen genieten, zorgt het voor veel stress, onzekerheid, angst, schaamte- en schuldgevoelens.  Veel dingen voelen namelijk als een ‘moeten’ aan.
Het voelt als een drang, je kan het niet laten. Het is alsof iets in jou je dwingt om telkens tot het uiterste te gaan. Je denkt ook dat je geen andere keuze hebt. Daarnaast is het ondertussen ook een automatisch gedrag geworden.  Het zit diep geworteld in je onderbewuste, verweven met je denken en voelen.

 

Op een gegeven moment kan het er dan ook voor zorgen dat je volledig vastloopt, met een burn-out of depressie tot gevolg.


De externe schijn versus de interne beleving


Net omdat perfectionisme zo diepgeworteld zit en je je er vaak niet eens bewust van bent, is het ook niet iets dat je zo maar eventjes verandert. ‘Laat het los’ of ‘trek het je niet aan’, tegen een perfectionist zeggen, is dan ook totaal zinloos. Een opmerking van die collega zal dan ook blijven malen in je hoofd.

 

Het maakt je eigenlijk ook heel onzeker. Want je denkt: “Waarom kan ik dat nu niet gewoon?”.
Maar die onzekerheid zal je niet snel tonen, want dat zie je als een zwakte. Er is dan ook een grote druk om aan de hoge verwachting te voldoen van ‘altijd sterk te zijn’.


De ironie wil dat je in je omgeving hierdoor net heel zelfzeker overkomt. Toch is dat slechts een masker. Diep vanbinnen zit er eigenlijk een angst. Een angst om je te tonen zoals je écht bent. En de angst dat die ‘echte ik’ niet voldoet.


Dat is waarom mensen met dit patroon veel goedkeuring en waardering zoeken in de buitenwereld. Vaak tevergeefs, want zolang ze zichzelf deze bevestiging en erkenning niet kunnen geven, zal dit nooit volstaan – wat de omgeving ook voor positieve dingen tegen hen zegt.


Het is dus duidelijk dat perfectionisme je danig unhappy kan maken.

Bovendien is het ook immens uitputtend. Veel energie gaat immers naar het ophouden van dat masker, constant bezig zijn met wat anderen van je denken, vinden of zouden kunnen zeggen.


Mogelijke impact en gevolgen van perfectionisme op jouw loopbaan:


  • Je houdt van structuur, regeltjes en hebt jouw maniertjes. Alles op orde hebben geeft je rust en voldoening. Dit kan je minder flexibel maken.
  • Je rondt dingen veel later af omdat je bezig blijft met alle details na te kijken, te herwerken, verbeteren en nog es te dubbelchecken. Dit gaat ten koste van je efficiëntie.
  • Het belemmert je openheid en maakt je minder authentiek: je wil steeds een perfecte indruk maken op anderen. Om die perceptie naar anderen over jou hoog te houden moet je dus vaak een masker opzetten.
  • Niemand doet het ooit goed genoeg volgens jouw standaarden. Je ziet dus altijd waar het nog beter kan. Dit kan als (persoonlijke) kritiek ervaren worden door je collega’s en kan zo vlotte samenwerkingen in de weg staan.
  • Soms ga je dingen zelfs verbeteren of aanpassen in anderen hun plaats. Dit wordt niet door iedereen geapprecieerd. Het kan zelfs maken dat je als betweter wordt gezien of ervaren.
  • Je wil liefst alles zelf oplossen en zal dan ook niet gauw om hulp of steun vragen. 
  • Je neemt hierdoor regelmatig te veel hooi op je vork, waardoor je vaak gestrest en moe bent.
  • Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.


Je vrijmaken van perfectionisme


“Ik ben nu eenmaal zo”, hoor ik mensen met het patroon van perfectionisme vaak zeggen.


Net omdat je het al je hele leven lang met je meedraagt, kan het als heel ‘normaal’ of ‘helemaal jij’ aanvoelen. Alleen is dit niet wie je werkelijk bent. Het is gedrag dat je doet. (Ja, lees die nog maar es opnieuw.)


Het goede nieuws hieraan is: gedrag kan je veranderen.


Je kan hier dus iets aan doen. En zo je losmaken van perfectionisme zodat het minder grip op je heeft, het je minder belemmert en jij minder stress en onzekerheid ervaart. Met als resultaat dat jij energie en plezier haalt uit je job en zo ook je leven.


Enkele tips om beter om te gaan met je perfectionisme

Onderzoek je gedachten

We hebben zo’n 60,000 gedachten per dag. Driekwart hiervan is negatief. Maar daar zijn we ons zelden van bewust.

Het is dat negatieve stemmetje in je hoofd dat je kritisch toespreekt: ‘dat gaat je nooit lukken’, daar ben jij niet goed genoeg voor, of nog: ‘vergeet het, voor die job heb jij niet het juiste diploma’.

En dat stemmetje van die innerlijke criticus laat ons slecht voelen. Waarom? Omdat we alles geloven wat die ons vertelt. We geloven dus zo maar alles wat we denken. En die gedachten gaan zo je hele leven beïnvloeden.

Dus ga es na: wat zeg jij allemaal tegen jezelf? Hoe spreek jij jezelf toe?
Word je hiervan bewust. Schrijf ze desnoods es op. Vaak zijn we zoveel kritischer tegen onszelf, dan we pakweg tegen een vriendin zouden zijn.


Grenzen stellen: leer nee zeggen

Grenzen stellen begint bij leren meer nee te zeggen. Nee tegen al die dingen die je niet wil doen, nee zeggen tegen mensen waar je eigenlijk geen tijd wil mee doorbrengen, nee tegen al die moetens…

Elke keer dat jij ja zegt tegen een ander, terwijl je eigenlijk nee wil zeggen, zeg je nee tegen jezelf.


Bewaak je grenzen

Om je grenzen te kunnen bewaken, moet je eerst je eigen grenzen kennen.
Hiervoor is het nodig om een beeld te krijgen van wat voor jou belangrijk is. Binnen een loopbaanbegeleidingstraject bepalen we daarom altijd jouw persoonlijke kernwaarden. Aan de hand hiervan kan jij zo heel concrete en specifieke grenzen definiëren.  


Werk met tijdsblokken

Grote taak voor de boeg? Bepaal op voorhand al even het resultaat dat je wil behalen. En bedenk dan ook ineens wat de meest efficiënte manier is om tot dit resultaat te komen. Zo kan je eens je begint, heel doelgericht te werk gaan. Stel een tijdslimiet in en hou je daar ook aan.


Doe aan zelfzorg

Zet zelfzorg op de voorgrond zowel op fysiek, mentaal, emotioneel en zelfs spiritueel niveau.
Voor de ene is het yoga, voor de ander een zware spinningles. Misschien is mediteren iets voor jou of toch liever een wandeling in je eentje om je hoofd leeg te maken? Zelfzorg is subjectief. Vind dingen die voor jou werken en plan ze als vaste momenten in. Blokkeer deze momenten in je agenda en koester ze als echte me-time momenten waarin je iets leuk doet voor jezelf.

 

Wil jij ook graag meer voldoening, energie en plezier ervaren in je werk?


Zet dan vandaag nog een eerste stap in de richting van jouw ideale loopbaan.

Vraag een gratis infogesprek aan en dan kijken we samen of ik ook voor jou iets kan betekenen.


Wanneer jij recht hebt op loopbaancheques, betaal je voor 7 uur loopbaancoaching slechts 90 euro .


In dit boek beschrijft Brené Brown

de reis van `Wat zullen anderen wel niet denken?

naar `Ik ben goed genoeg .`

Photo by Anka Zhuravleva edit by me