Wat kleding shoppen te maken heeft met jouw ideale job

Je ideale job vinden: hoe begin je er aan?

Een groot deel van onze tijd brengen we door op het werk. Je kan dus maar beter voldoening halen uit dat waar je een ganse dag mee bezig bent.

Maar wat als je merkt dat je geen plezier meer beleeft in je job? Wat als allerlei negatieve innerlijke draakjes beginnen overnemen en dit ook een impact heeft op je energiepeil?
Je bent niet de enige. Meer zelfs, het is een uitdagende situatie waar veel mensen mee te maken krijgen.


In deze blog verklap ik een belangrijke eerste stap die vaak wordt overgeslagen, maar cruciaal is om een job en loopbaan te vinden die helemaal bij jou past.


Herken jij jezelf in volgend scenario?


Je beleeft geen plezier meer in je job. Er zijn allerlei frustraties. Allerlei twijfels.

Steeds vaker spookt de gedachte door je hoofd: ik zit hier niet op de juiste plek.

Je vraagt je af of je op zoek moet naar een andere job. Maar welke job dan?

Je kijkt op verschillende jobsites. In de zoekfunctie vink je allerlei vakjes aan want er zijn zoveel dingen die je interesseren.

En je wil misschien in een andere sector werken. Of iets helemaal anders doen. Of toch tenminste dichter bij huis werken.

Maar dan ga je wel moeten inleveren qua loon, flitst er door je hoofd. Dus vink je toch maar andere regio’s aan.

Een waslijst aan vacatures verschijnt op je scherm. Je worstelt je door de lijst. Hier en daar spreekt er je wel iets je aan.

Je leest enkele vacatures en vraagt je af: “Is dit echt iets voor mij? Kan ik dat wel? Ga ik in die job gelukkiger zijn?”

Uiteindelijk sluit je alle tabbladen en denkt: “Misschien blijf ik gewoon beter waar ik ben. Het is hier toch niet zo slecht.” 

Maar enkele dagen later gebeuren er weer allerlei situaties op je werk waardoor de twijfel opnieuw toeslaat. En begint dit ganse scenario weer van voor af aan.


Vicieuze cirkel


Word jij ook gek van telkens in dit cirkeltje rond te draaien? Dan lijkt het me tijd voor een definitieve verandering. Het vinden van de ideale job is meer dan alleen het zoeken naar vacatures en vergelijken van functiebeschrijvingen. Het begint bij jezelf.


Het geheim


De meeste mensen zoeken in de buitenwereld in de hoop datgene tegen te komen wat bij hen past en waar hun hart sneller van gaat kloppen.

Maar eigenlijk is dit een stap die pas in een latere fase aan bod komt.

De stap die de meeste mensen overslaan, is: eerst zichzelf es onder de loep nemen.

‘Wie ben ik?’. ‘Wat vind ik belangrijk?’ En vooral: ‘wat wil ik nu precies?’ Voor velen zijn dit vragen waar ze geen pasklaar antwoord op hebben.

Het proces begint dan ook met zelfreflectie. Een ontdekkingstocht naar je eigen vaardigheden, verlangens en passie om duidelijkheid te krijgen over wie je bent en wat je écht wilt bereiken in je loopbaan.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, zei mijn moeder vroeger altijd.

En deze wijsheid geldt ook voor jou. Als jij niet weet wat je precies te bieden hebt. Of niet weet waar jij nu eigenlijk heel enthousiast en energiek van wordt. Tja… dan weet je ook niet wat je zoekt. En hoe ga je het dan vinden?


Voor een job shoppen is als kleding shoppen


Ik vergelijk het graag met gaan shoppen. Stel: je stapt een kledingwinkel binnen, terwijl je geen idee hebt van wat je wil kopen. Wanneer de verkoopster naar je toekomt en vraagt: “Kan ik u ergens mee helpen?” en jij antwoordt: “Tja, ik weet eigenlijk niet wat ik zoek”. Dan snap je vast dat dit een hele uitdaging wordt.

Ze zal je allerlei kledingstukken tonen - broeken, rokken, jurken en misschien zelfs accessoires - in verschillende kleuren en stijlen. Maar ik vrees dat je uiteindelijk toch met lege handen naar huis gaat. Of met iets dat achteraf thuis eigenlijk helemaal met niks uit je kledingkast matcht.


Het kan anders


Beeld je nu in dat jij diezelfde winkel binnenstapt, maar dit keer met een perfect idee van wat je zoekt: hoe dat jurkje eruit ziet, welke kleur het heeft, zelfs het type stof. Je weet ook precies jouw maat. En je kan dit duidelijk en helder overbrengen aan de verkoopster. De kans is al veel groter dat ze jou je droomjurkje kan presenteren, toch? En als ze het niet in haar winkel heeft, zal ze je dat ook meteen kunnen vertellen. Misschien weet een vriendin aan wie je erover vertelt dan waar je het wél kan vinden.


Dus, welke situatie kies jij?



Wil jij ook graag duidelijkheid over wat je nu écht wil?


Als jij ook verlangt naar een job die jou als gegoten zit, zet dan vandaag nog een eerste stap.

Vraag een gratis infogesprek aan en dan kijken we samen of ik ook voor jou iets kan betekenen.


Wanneer jij recht hebt op loopbaancheques, betaal je voor 7 uur loopbaancoaching slechts 90 euro .


Verander je werk en... je leven.

Met dit boek kan je alvast zelf aan de slag.
Het is een Loopbaan-keuzeboek en nog veel meer dan dat.

Photo by Chris Reyem on Unsplash